Τι ποσοστό αναπηρίας πρέπει να έχει κάποιος για να λάβει σύνταξη;
Μοιράστε το
Εγγραφείτε στο forum των συντάξεων για να κάνετε ερωτήσεις & να απαντήσετε σε ερωτήσεις και να συνδεθείτε με άλλα άτομα.
Συνδεθείτε στο forum των συντάξεων για να κάνετε ερωτήσεις & να απαντήσετε σε ερωτήσεις και να συνδεθείτε με άλλα άτομα.
Χάσατε τον κωδικό σας? Παρακαλώ εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Θα λάβετε έναν σύνδεσμο για να δημιουργήσετε έναν νέο κωδικό πρόσβασης.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ο νόμος 4611/2019 ο οποίος επεκτάθηκε σε όλα τα επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας δίνει το δικαίωμα λήψης προσωρινής σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν ήδη κριθεί με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις των ανωτέρω νόμων.
Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει μια σταθερότητα στην καταβολή. Γιατί συνεχώς η διαδικασία πάει από παράταση σε παράταση.
Παρατείνεται συνεχώς η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας και των προνοιακών παροχών (οικονομική ενίσχυση) σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς και όλων εν γένει των επιδομάτων που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο υπάρχουν τρόποι να γίνει μετατροπή της σύνταξης αναπηρίας σε γήρατος με ευνοϊκότερους όρους αρκεί να υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις (αρ.Φ.10035/34505/30.01.2018,ΥΠΕΚΑΑ).
Η μετατροπή μπορεί να γίνει με σκοπό να αξιοποιηθούν οι ευνοϊκότερες διατάξεις στις παρακάτω κατηγορίες:
1.Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας με πάθηση υπαγόμενη στις διατάξεις του Ν.612/77 όπως επεκτάθηκε και ισχύει, εφόσον η συγκεκριμένη πάθηση υπήχθη στις ειδικές αυτές διατάξεις μεταγενέστερα της αίτησης τους για χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας.
2.Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έπασχαν από παθήσεις υπαγόμενες στις συγκεκριμένες διατάξεις και ενδεχομένως από άγνοια δεν υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.
Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των ασφαλιστικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που ορίζονται από ειδικές διατάξεις (πχ Ν.612/77), όπως έχουν επεκταθεί και ισχύουν ή για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, παρά μόνο για τη συμπλήρωση των ελάχιστων απαιτούμενων ασφαλιστικών προϋποθέσεων χορήγησης πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, δηλαδή 4500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.
Ερωτήσεις φίλων του Facebook: Λαμβάνω μια σύνταξη αναπηρική. Έχει βγει η δεύτερη γνωμάτευση..πέρασα από ΚΕΠΑ δεύτερη φορά. Από τον Απρίλιο δεν έχει βγει η απόφαση ακόμα κ διέκοψαν την καταβολή των χρημάτων. Πόσο καιρό κάνει ν βγει αυτή η απόφαση;;Γνωρίζετε ν μ απαντήσετε;
Η Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΒΥΕ) έχει γνωματεύσει για ποσοστό που δικαιολογεί σύνταξη ή δεν έχει βγάλει την απόφαση της ακόμα;
Από τον αδελφό μου που παίρνει αναπηρική σύνταξη ξέρω οτι μετά από την επιτροπή παίρνει μέχρι και 6 μήνες να ξαναβγει η σύνταξη. Του τα δίνουν αναδρομικά κάθε φορά